Dakpannen vervangen

Je dakpannen vervangen is misschien niet iets waar je vaak over nadenkt, omdat ze vaak lang mee gaan. Toch is het belangrijk om regelmatig te laten controleren of ze nog goed op je dak zitten. Slecht onderhouden dakpannen kunnen namelijk voor allerlei problemen zorgen zoals lekkages. Lees hier meer over de voordelen van je dakpannen vervangen en wat erbij komt kijken.

Veiligheid

De belangrijkste reden om je dakpannen te vervangen is de veiligheid. Stel je voor dat je dakpannen niet goed op je dak zitten en ze loskomen tijdens een hevige storm. Ze kunnen dan gemakkelijk van je dak af vliegen en zorgen voor schade. Ook kan het zo zijn dat er bij een storm regen naar binnenkomt waardoor je een lekkage krijgt. Een lekkage is niet alleen onveilig, maar kan ook zorgen voor veel schade. Denk aan je interieur dat beschadigd kan raken. Ook dit kan onveilig en schadelijk zijn voor de gezondheid. Zorg er daarom voor dat je een paar keer per jaar je dak laat inspecteren om te zien of je dakpannen aan vervanging toe zijn.

Kosten dakpannen vervangen

Welke kosten er verbonden zijn aan het vervangen van je dakpannen is afhankelijk van het type materiaal dat je kiest en natuurlijk het oppervlak van je dak. Elk bedrijf zal wel andere prijzen hanteren, probeer daarom bij verschillende bedrijven offertes aan te vragen zodat je de beste keuze kunt maken. Misschien moet je gehele dak worden vervangen of gaat het maar om een paar dakpannen. Een mooi voorbeeld is een dak van 90 m², als al deze dakpannen vervangen zouden moeten worden, dan zul je ongeveer €5400 moeten betalen. Deze kosten verschillen dus per bedrijf en situatie. Het voordeel is wel dat je nieuwe dak ontzettend lang meegaat en bestand is tegen allerlei weersomstandigheden.

Materiaal

Als het gaat om dakpannen vervangen kun je kiezen voor verschillende soorten dakpannen, de meest gebruikte materialen zijn beton en keramiek. Welke je kiest is erg persoonlijk, de prijzen zullen wellicht wat verschillen. Het voordeel van betonnen dakpannen is dat je deze nog van kleur kunt veranderen, terwijl keramische dakpannen de welbekende oranje kleur hebben. Dit komt doordat het gewonnen wordt uit klei van de Nederlandse rivieren. Wel is beton wat beter voor je portemonnee, echter gaat beton iets minder lang mee dan keramische dakpannen. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Keramische dakpannen zijn ook goed geschikt voor lastige daken die geen reguliere vorm hebben.