Scooter examen

Ben je al begonnen met leren voor je scooter examen? Bij elk soort examen is het belangrijk om op tijd te beginnen met de voorbereiding zodat je relaxed je examen kunt doen. Lees hier meer over het scooter examen zelf, hoe je ervoor kunt leren, het aanvragen van je rijbewijs en ook over het scooter rijden.

Over het scooter examen

Om je scooter rijbewijs te kunnen halen, zul je eerst examen moeten doen. Het scooter examen bestaat uit een theoretisch onderdeel en een praktijkonderdeel. Beide zijn even belangrijk, maar de meeste mensen vinden het makkelijker om eerst te beginnen met de theorie. Zodra je je theorie hebt gehaald, ben je op de hoogte van alle verkeersregels en kun je ontspannen beginnen aan je rijlessen. Het theoretische scooter examen duurt 30 minuten en bestaat uit allerlei vragen met betrekking tot verkeersregels. Het praktijkexamen duurt 45 minuten, waarvan je er 25 minuten aan het rijden bent. 

Leren voor je scooter examen

Je kunt jezelf voorbereiden op je theorie door te leren uit boeken, een cursus te volgen, video’s te kijken en door de regels op te schrijven. Een oefenexamen is ook een goede manier om jezelf voor te bereiden, neem dit examen door totdat je alle vragen goed hebt. Om jezelf voor te bereiden op het praktijkexamen zul je lessen moeten volgen. Je kunt leren scooter rijden in ongeveer 20 lessen, daarna kun je beginnen aan het examen. 

Rijbewijs aanvragen

Zodra je bent geslaagd voor zowel je theorie- als praktijkexamen kun je je rijbewijs aanvragen. Bij het halen van je scooter rijbewijs mag je diverse voertuigen besturen, zo mag je een bromfiets, scooter, snorfiets, quad, trike en brommobiel besturen. Dit zijn leuke voertuigen om in te rijden, en welke jij kiest is een persoonlijke keuze. Het rijbewijs dien je aan te vragen bij de gemeente waar jij staat ingeschreven, zorg ervoor dat je een goede pasfoto hebt en een geldig identiteitsbewijs. Het aanvragen voor je rijbewijs kost ongeveer € 40. Dit betaal je bij het ophalen van je nieuwe rijbewijs.

Scooter rijden

Je hebt je rijbewijs in handen, nu is het tijd om een voertuig te kiezen. Uitgaande van de scooter, heb je veel aanbieders waar je een scooter kunt kopen. Kies voor een scooterwinkel en laat je adviseren door de verkoper of kijk online eens rond wat je kunt vinden. Er is ook veel tweedehands aanbod. Dit is een goede optie als je een kleiner budget hebt. Bij de aankoop van een scooter is het handig om ook een windscherm erbij te nemen, vooral bij een Nederlands klimaat.